Skolen på Duevej

Skolen på Duevej
Skolen på Duevej

torsdag den 18. december 2014

Nyt fra ledelsen




Igen i år var mange af jer mødt ind til morgenmad i klasserne og blev og hjalp til med at få pyntet op i lokalerne. I skal have stor tak for, at I bruger tid på det og bakker op om skolen på denne måde.

 

Vi skal styrke børns karakterdannelse

I vil få mulighed for at høre Per Schultz Jørgensen holde oplæg onsdag den 25. marts 2015 kl. 17.00–18.30 og få mulighed for at debattere indholdet efterfølgende. Oplægget hedder ”Vi skal styrke børns karakterdannelse”. Sæt kryds i kalenderen allerede nu. Tilmelding sker via Intra efter juleferien efter først til mølle-princippet, da der er et begrænset antal pladser!

 

Indholdet i oplægget er følgende:

”Børn i dag skal være sociale og selvstændige – og kunne tage et ansvar. Det er helt centrale egenskaber for at klare sig i en individualiseret verden. Alt for mange børn og unge magter det ikke, de giver op – og melder sig ud. Men hvordan giver vi børn en sådan ballast med sig – i opdragelsen, i daginstitutionen og i skolen? Et svar peger klart i retning af at styrke børns karakter. Karakterdannelse drejer sig om at give børn en indre målestok – det omfatter en positiv selvopfattelse, moral og ansvarlighed. Og selvstændighed.  Men kan børn lære ansvar? Kan de lære vedholdenhed? Hvad gør vi som forældre – og som professionelle?”

 

Læsemakkerprojekt

I september og oktober måned samarbejdede skolen med Metropol, Institut for skole og læring, omkring et læsemakkerprojekt.

Et læsemakkerprojekt er lærerstuderende, som er læsemakkere for en yngre elev med identificerede  vanskeligheder med at læse og skrive. De ældre makkere er lærerstuderende, som læser valgmodulet ”Læsemakkere – fokus på læsevanskeligheder og særligt tilrettelagt undervisning.”

Målet er, at de deltagende elever udvikler deres læse- og stavestrategier og øger deres læselyst.

Læsemakkerne mødes i 10 uger to gange om ugen i ca. 40 minutter.

Vi havde seks elever fra 2. klassetrin, som deltog i projektet. De seks elever har alle oplevet fremgang i perioden og har været glade for det, og de studerende får et stort fagligt udbytte af projektet.

Som en af de studerende skrev i sin evaluering: ”Jeg føler, de 10 uger har givet hende det skub, som hun havde behov for. Hendes motivation er i top, og så længe hun bare klør på, er jeg sikker på, at hun snart er på samme niveau som resten af klassen både i læsning og stavning”.

Projektet er omkostningsfrit for skolen, og vi agter at byde ind igen til næste år, hvis der er studerende nok, som melder sig.

 

PISA

Skolen på Duevej er udtrukket til at deltage i en PISA-undersøgelse i 2015. I Danmark er 400 skoler eller uddannelsesinstitutioner udtrukket. Som i 2006 er hovedemnet også denne gang naturfag. I 2006 viste resultatet en positiv udvikling for Danmark. Skolen får ikke adgang til resultaterne, og den endelige PISA-rapport kommer ca. 1½ år efter, at testen er gennemført.

Det er nu fjerde gang, vi deltager, og jeg har aldrig helt forstået, hvorfor skolerne ikke kan få deres resultater. Det kunne være med til at give os en større indsigt i egen undervisning.

Én ting er dog sikkert, at det vigtigste for eleverne er at kunne læse, for ellers får man det svært, da opgaverne plejer at være teksttunge, uanset hvad man måler på.

 

Alle elever, der deltager i PISA, skal være født i 1999 og gå i 7. klasse eller derover på det tidspunkt, de tager testen. Der vil i gennemsnit udvælges 28 elever fra hver skole. Antallet af ele­ver, der udtrækkes til undersøgelsen, afhænger bl.a. af skolens størrelse og den etniske sammensætning af elever på skolen.

 

Testperioden strækker sig fra den 16. marts til den 26. april 2015. I slutningen af januar vil de involverede elever få direkte besked fra kontoret om deltagelse og dato for testen.

 

 

Elevrådet

Elevrådet er gået i gang med en fokuseret kampagne om bedre toiletforhold på skolen rettet mod alle elever, da de dårlige toiletforhold er selvforskyldte. Det er nogle ret skræmmende billeder, eleverne har taget i optakten til kampagnen. Elevrådet har fået etableret et vagtkorps af elever, som i de store frikvarterer sikrer, at toiletterne ikke bliver hærget eller efterladt uhumske.

Der er produceret nogle meget kreative slogans som fx ”Stop dig selv før du stopper toilettet”.

I forældre kan hjælpe elevrådet med denne kampagne ved at tale med jeres børn om, hvordan man efterlader et toilet til andre.

 

Den anden kampagne, elevrådet har gang i, er ”Cyklerne ud af gården” og ”Forældrenes cykler ud af cykelstativerne.”

Når der er så få pladser i cykelstativerne, har eleverne svært ved at se, hvorfor forældre, der afleverer børn om morgenen, ikke kan stille deres cykler ude på Fuglebakkevej eller på Duevej. Eleverne mener med rette, at da de jo skal være på skolen hele dagen, må cykelstativerne være forbeholdt dem!

Forældre behøver heller ikke tage cykler med ind til Pyramidebygningen, når man afleverer om morgenen.

 

Elevrådet er i gang med at skrive et brev til politikerne om de manglende cykelstativer på Duevej, som skolen blev lovet for flere år siden.

 

Dejligt med et så engageret elevråd.

 

 

 

Lokalesituationen

Lokalesituationen har været drøftet i Skolebestyrelsen på de seneste møder, og bestyrelsen har fremsendt et brev til Undervisningsudvalget, hvori den beskriver, at skolen – frem til nybygningen står færdig i sommeren 2017 – har brug at få sat pavilloner op allerede inden den 1. maj 2015. Vi håber meget på politisk velvilje, for ellers har vi ikke lokaler nok den 1. maj til at huse alle majbørnene.

Ligeledes har bestyrelsen anmodet om at få en fortsættelse af busordningen i majperioden.

 

Indskrivning til kommende børnehaveklasser

Indskrivning til børnehaveklasserne foregik i november. Indtil videre er 99 børn indskrevet.  Vi har endnu ikke hørt fra alle potentielle skolebegyndere i distriktet, så tallet kan stige yderligere.  Den endelige klassedannelse finder sted i februar 2015, hvor kommunalbestyrelsen beslutter, hvor mange klasser der oprettes i det kommende skoleår. Med 99 børn indskrevet får vi helt sikkert fire børnehaveklasser.

 

Gør en god skole bedre

Vi holder fast i overskriften ”Gør en god skole bedre” for vort arbejde med udviklingen af skolen. Torsdag den 5.3.15 kl. 19.00-21.00 inviterer Skolebestyrelsen kontaktforældrene til møde omkring dette tema. Invitationen kommer ud efter jul, men allerede nu kan du skrive til din kontaktforælder til Skolebestyrelsen, hvis du har vigtige emner, bestyrelsen skal forholde sig til.

 

 

Husk at læse bloggen løbende, for her vil I kunne følge med i, hvad der sker på skolen.

 

 

Tak for opbakningen til skolen.

 

Alle elever, forældre og medarbejdere ønskes en rigtig god, lang juleferie til mandag den 5. januar 2015 - og en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

 

NC

Ingen kommentarer:

Send en kommentar