Skolen på Duevej

Skolen på Duevej
Skolen på Duevej

torsdag den 11. december 2014

LUCIA: Tekst fra religionsfaget.dk
 

På mandag er der Luciaoptog på skolen, derfor har jeg her i indlægget valgt at skrive historien bag Lucia.

 
Luciadagen den 13. december er en særlig dag til minde om en ung kvinde, der døde som martyr i Italien i år 304. I Danmark er dagen nærmest en glad lysfest, men der ligger dramatiske legender bag de smukke traditioner. Luciadag har ikke noget med jul at gøre.

Den historiske Lucia


Det fortælles, at Lucia blev født ind i en velhavende familie i år 283. På den tid var det forbudt at være kristen, men det var Lucias familie alligevel. Hendes far døde, da hun var lille. Hendes mor blev alvorligt syg, og Lucia gav et løfte til Gud. Løftet lød at, hvis moderen blev rask, ville hun give sit liv og sin formue til de fattige og aldrig gifte sig. Desværre var Lucia allerede forlovet med en fornem mand, som ikke var kristen.

Henrettelsen


En historie fortæller, at Lucia rev sine egne smukke øjne ud, for at hendes forlovede skulle hæve forlovelsen. Han gjorde noget meget værre. Han afslørede hendes kristne tro for myndighederne, som derfor ønskede at henrette hende.
Der findes forskellige beretninger om, hvordan det var umuligt at slå hende ihjel. Man hældte bl.a. kogende olie ud over hende og stak hende i halsen med et sværd. Det berørte hende ikke. Hun døde dog til sidst. Ifølge traditionen døde Lucia den 13. december.

Traditioner – Danmark


I Danmark fejres Luciadag først og fremmest med Lucia-optog. Ofte er det skolebørn som ”går lucia” på skolen, på det lokale plejehjem eller i kirken. En Lucia-brud med hvide klæder og en lyskrans i håret fører optoget. Bag hende går brudens terner, og somme tider såkaldte stjernedrenge, med lys i hænderne, mens de synger Lucia-sangen.

Traditioner – udlandet


I Sverige er Lucia-festlighederne meget udbredte. Siden 1600-tallet har man fejret Lucianatten. Gamle myter fortæller nemlig, at i denne nat, som er så mørk og lang, kunne Lucia forveksles med Lucifer. Derfor var det vigtigt at tænde lys og at holde sig vågen. Det gjorde man bl.a. ved at spise særlige Lucia-boller, lussekatter. Lussekatter er hvedeboller bagt med safran, så de får en gylden farve som ild. Lussekatterne er meget udbredte i Sverige.
Mange steder holder man konkurrencer for at finde den smukkeste luciabrud. Skikken med Lucia-optog er kun fra 1928, da en avis i Stockholm kårede Stockholms Lucia.
 
Indlæg af: Sebastian Flemming Lytken Kvist 9.c

Ingen kommentarer:

Send en kommentar